Hulladékszigetek a zöld Érdért

„Óvjuk a környezetünket, mert boldoggá tesz minket.”
(Eric Weiner)

Az emberi civilizáció nagyléptékű fejlődése együtt járt a hulladékmennyiség gyarapodásával, amely nemcsak elhelyezési problémákat vetett fel, hanem környezeti problémákat is, mivel a szemét összetételében nagyarányú változáson ment keresztül. Régebben a hulladékok nagyrészt helyben, a kis- ill. a nagykertgazdálkodásban újra tudták hasznosítani (pl. a konyhai hulladékból komposztot készítettek, vagy a papírhulladékot elégették). Napjainkban azonban egyre több nehezen lebomló, különböző kémiai folyamatokon áteső hulladékot termelünk, ezek közül is kiemelkedik a műanyag. Nagyon sok illegális szemét lerakóhelyen találkozhatunk régi TV készülékkel, hűtővel, PET palackokkal és egyéb környezetet, továbbá emberi szemet nem kímélő hulladékkal. Szerencsére még ideje korán felismertük, hogy nem vagyunk képesek a természet nélkül élni és egyre több aktivista példamutatóan támogatja a szemét szelektív gyűjtőpontokon való elhelyezését, amelyet a megfelelő gyárakban újrahasznosítanak. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma Érden is folyamatosan bővül, napjainkban a város különböző pontjaiban csaknem 40 db található, amelyet az Érd-Kom Kft. rendszeresen gondoz. Keressük fel ezeket a szigeteket, és tegyük hasznossá a hulladékunkat!

Milyen hulladékot hová helyezzünk?

Papír
 • Bedobhatók: újságok, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, italosdoboz (tetrapak)
 • Tanácsok: A dobozokat hajtsuk össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljon el, s, így minél több papírhulladék férjen a tartályba.
 • Higiéniás okokból ne dobjuk bele: az élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír-zsebkendőt, szalvétákat, stb.
Műanyag
 • Bedobható:ásványvizes PET palack, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (samponos, habfürdős, stb.), háztartásban előforduló tiszta fólia(szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák, stb.).
 • Tanácsok: A tejes, joghurtos poharakat öblítsük ki bedobás előtt!
 • Ne dobjunk bele: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nylonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!
   
Fehér üveg
 • Bedobható: A tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üvegek – befőttes, parfümös, stb.
 • Tanácsok: Kérjük, hogy az üveget mossák el illetve az üvegekről távolítsák el fémkupakot.
 • Ne dobjunk bele: színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet.
Színes üveg
 • Bedobható: színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveg.
 • Tanácsok: Kérjük, hogy az üveget mossák el illetve a üvegekről távolítsák el fémkupakot.
 • Ne dobjunk bele: színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt.
Fém doboz
 • Bedobható: a fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves, stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök, stb.).
 • Tanácsok: A kutya és macskaeledeles dobozokat csak elmosva dobjuk be!
 • Ne dobjunk bele: pl: nem csomagolási fémhulladékot, barkácsolásból megmaradt hulladék fémdarabot, mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!

Hol vannak szelektív hulladékgyűjtő szigetek Érden?

Ófalu, Hamzabég tér;
Ófalu, óvoda;
Felső–Szántó u.;
Ercsi úti sportpálya;
Felső u. – rendőrség;
Felső u. – orvosi rendelő;
Alsó u. – iskola;
Lakótelep: Erzsébet u.;
Lakótelep: tízemeletes.;
Művelődési központ;
Berta u.–Ágota u., MOL-kút;
Duna–Apály u.;
Duna–Poprád u.;
Orchidea u., a vasútnál;
Jázmin u. 4. ;
Vörösmarty Gimnázium;
Esküdt u.–Főnök u.;
Szent László tér;
Tárnoki –Szent István u.;
Mecseki–Bakonyi u.;
Sóskúti–Szovátai út;
Bem téri óvoda;
Bajcsy-Zs. út, benzinkút;
Iparos út, Shell benzinkút;
Szövő–Öntő u.;
Szövő u.–Kerékgyártó u.;
Folyondár u.–Fügefa u.;
Alsóerdősor u.–Platánfa u.;
Vincellér–Boróka u.;
Felsővölgyi u.–Haraszt u.;
Aggteleki u.–Regéci u.;
Bagoly u.;
Velencei út, kenyérgyár;
Fácán köz, iskola;
Fácán köz–Sirály u.;
Fehérvári út, ÉKF parkoló;

Design és technológia: EUSAN Kft. - euPark. Fejléc fotók: Duna-Art Fotóklub